houten trap plaatsen

Houten trap plaatsen

U bent druk aan het klussen in uw nieuwe woning. De muren krijgen een mooi kleurtje, de tegels worden gelegd en het sanitair wordt geplaatst. Een trap naar de bovenverdieping is natuurlijk ook ontzettend belangrijk, maar deze moet ook nog geplaatst worden. Er zijn allerlei verschillende soorten en vormen trappen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een prachtige houten trap. Een houten trap heeft een natuurlijk uitstraling en zorgt voor een klassieke look in uw woning. Als u enige kennis heeft van klussen, dan kunt u een houten trap gemakkelijk zelf maken! Onze renovatiespecialist legt u uit hoe u dit doet.

Voorbereiding

Een eenvoudige rechte trap kunt u zelf maken. Als de trap een speciaal vorm moet krijgen dan kunt u het beste een professional om hulp vragen. De allereerste stap voor het maken van een eenvoudige houten trap is het uitrekenen van de maten. Meet eerst de lengte waar de trap geplaatst kan worden, het hoogte verschil op vanaf afgewerkte vloer en de doorloop hoogt. Bereken vervolgens de hoogte van de treden. Dit doet u door het hoogte verschil (bijvoorbeeld 252 cm) te delen door het aantal treden (bijvoorbeeld 14). Oftewel: 252 cm delen door 14 treden is 18 cm. Vervolgens gaat u de breedte van de treden berekenen. Dit doet u door de lengte van waar de trap geplaatst kan worden (bijvoorbeeld 364 cm) te delen door het aantal treden. De som is dan als volgt: 364 cm delen door 14 treden is 26 cm. Als u dit bovenstaande heeft gedaan dan moet u de controle som invullen. Deze is als volgt: (2x de hoogte van de treden) + de breedte van de treden. In dit geval dus (2 x 18cm) + 26 cm = 62. Normaliter moet de uitkomst van deze soms 60 zijn. Als het hoger is dan 60 betekent het dat de trap iets minder stijl is.

Trap maken

Het maken van een houten trap is relatief eenvoudig. Als u het hout naar keuze heeft uitgezocht kunt u beginnen met het maken van de trap. Begin eerst met het maken van een mal voor het frezen van de traptreden in de trapboom. De trapboom is de zijkant van de trap. Een mal zorgt er voor dat u straks sneller en preciezer kunt werken. Plaats de mal nu op de planken en frees de traptreden. Zaag vervolgens de traptreden op lengte en zet de trap in elkaar. Denk wel goed na over de loopbreedte. De trede moet namelijk wel voldoende loopbreedte hebben. Ook is het wel slim om eerst een kleine oefen trap te maken om eventuele fouten te voorkomen. Als de definitieve trap klaar is, kan deze worden vast gezet.

Vakman inschakelen?

Het plaatsen van een trap is een secure klus. Voor een perfect eindresultaat is het wellicht verstandig om een erkende trappenmaker in te schakelen. ABC-Renovation plaatst trappen, zorgt voor trapbekleding en traprenovatie. Voor een trap op maat bent u bij ABC-Renovation aan het juiste adres!