Gevels worden gebruikt om buitenmuren af te werken. Om de onderliggende constructie tegen vocht en vriesweer te beschermen kan je de gevel laten bepleisteren. Gevelpleistering, ook wel crépi genoemd, zorgt daarbij ook voor een strakke afwerking van je woning. Het bepleisteren van gevels kan zowel bij renovatie- als nieuwbouwprojecten worden toegepast.
Voordelen en nadelen
Gevelbepleistering kan moeiteloos gecombineerd worden met isolatie. Daarnaast biedt crépi een optimale bescherming aan je gevel. Verder zal de waarde van je woning toenemen als je deze hebt gerenoveerd met gevelbepleistering. Ook zal de energiefactuur enorm dalen. Een ander voordeel is dat een gevelpleister zeer geschikt is om complexe delen van een gebouw mee af te werken (denk aan ronde vormen en hoeken). Na het pleisteren van je woning zal je huis er weer uit zien als nieuw! Een nadeel van crépi is dat er zwarte strepen onder de vensterbank kunnen ontstaan na verloop van tijd. Hier is echter wel al een oplossing voor bedacht.
Pleister soorten
Er zijn in principe twee soorten gevelpleisters; minerale gevelpleister en kunstharspleister. Het grote verschil tussen deze twee is het bindmiddel. Kunsthars voor kunstharspleisters en kalk voor de minerale pleisters. Kunstharspleisters zijn erg goed bestand tegen weersinvloeden en zijn meer waterdicht dan de minerale pleister. Een voordeel van deze soort pleister is dat deze elastisch is. Minerale gevelbepleistering heeft een goede waterdoorlaatbaarheid. Een minerale gevelpleister is er dus goed in om het vocht naar buiten toe af te voeren. Bij oudere gebouwen wordt er ook vaak gekozen voor deze pleister omdat het risico op opstijgend vocht hier het grootst is. Minerale pleisters zijn daarbij milieuvriendelijk en duurzaam. De laatste jaren wordt er ook veel gebruik gemaakt van siliconenpleisters bij de bepleistering. Deze is elastischer dan de bovenstaande zodat scheurvorming minder snel voorkomt. Siliconenpleisters zijn daarnaast kleurvast, wat er voor zorgt dat je gevelrenovatie er jarenlang als nieuw uitziet.
Onderhoud
Wanneer er na een aantal jaren toch weer vuil te zien is op de gevel, is het gemakkelijk te reinigen met een hoge druk reiniger (met de zachte straal). De meeste pleisters kunnen gewoon met water worden afgespoeld, maar in sommige gevallen wordt er aangeraden een extra waterwerende behandeling aan te brengen. Dit is een onzichtbare grondeerlaag die werkt als filmlaag. Als deze laag droog is zal de pleister bijna 100% waterafstotend zijn, waardoor de gevel minder snel vies wordt.
Prijzen
De prijs van het gevel bepleisteren hangt af van de volgende factoren: de oppervlakte, de bereikbaarheid en het aantal hoeken en schuine zijden van de woning. Voor het bepleisteren van een gemiddelde woning wordt er ongeveer €80, – tot €120, – per vierkante meter gevraagd. De prijs hangt er daarnaast natuurlijk ook vanaf welke soort pleister er wordt toegepast.
Vakman inschakelen
Indien u een vakman wilt inschakelen voor het bepleisteren van uw gevel dan bent u bij Pvdv aan het juiste adres. Pvdv is specialist in gevelwerken en vochtbestrijding.